Pénteki bulvár: Lauren Daigle, és a körülötte kialakult botrány

Lauren Daigle egy amerikai, kortárs keresztény zenész, akit a Bella Girl közösségben is szeretünk, és hallgatunk. A nemrégiben kiadott „You Say” című száma a Bella Girl YouTube oldalára is felkerült, magyar felirattal.

Ahogy a cikk címében is ígértem, ez inkább amolyan bulvárosabb téma lesz, ezért arra gondoltam, hogy inkább a Citywomen blog felületén lenne érdemes beszélgetünk erről. De mielőtt, belemerülnénk a részletekbe, szeretném egy kis bemutatóval kezdeni ezt a blogot. Lauren Daigle munkássága talán Magyarországon annyira még nem ismert, ezért is lehet, hogy három hét késéssel jutott el hozzám is a cikk témájának híre.

Lauren Daigle 1991. Szeptember 9-én született Lafayette városában, ami az Egyesült Államok Louisiana államában található. Ez az információ azért fontos, mert az énekesnő zenéjére nagy hatással voltak szülőállama zenei stílusai, mint például a blues. Kellemes, kissé reszelős hangja tökéletesen passzol ehhez a zenei irányzathoz, és sok munkájában is merít belőle. Dicsőítő és bátorító dalokat ír és énekel. Zenei karrierje az American Idol tehetségkutatóban kezdődött, amire családja bátorítására jelentkezett 2010-ben, majd 2012-ben is. A 2012-es évben az elődöntőkig jutott, természetesen a válogatókon is áhítatos dalokat énekelt. A valódi siker 2015-ben jött, amikor kiadta „How Can It Be” című albumát, amit 2017-ben a Billboard Music Awards-on is elismertek, és Lauren lett az év legjobb keresztény előadója. Ezzel elérkeztünk napjainkig, idén az énekesnő új albumot adott ki „Look Up Child” címmel, amiről az eredeti „You Say” című zenei videó a YouTube-on lassan közelít a 45 milliós megtekintéshez.

Bevezető vége. Az énekesnő körüli botrányt két tévészereplés indította el. Az egyik, amiben Lauren szerepelt az Ellen Show, aminek a házigazdája Ellen DeGeneres, aki vállaltan leszbikus szexuális beállítottságú, ismert tévészemélyiség. A másik, pedig a The Tonight Show With Jimmy Fallon televíziós műsorban való fellépése, ami miatt további kritikákat (sőt, néhányan durva vádakat) fogalmaztak meg az énekesnővel szemben.

A teljesség igénye nélkül, pontokba szedtem párat, és a továbbiakban szeretném kifejteni, hogy ez minket, mint keresztény nőket hogyan érint.

Lauren Daigle:

– feladta a keresztény értékeit a csillogásért, és a sikerért.

– együtt mutatkozott egy leszbikus nővel a televízióban.

– pongyolán mutatta be a kereszténységet, és annak értékeit.

– megpróbálta az evangéliumot „fogyaszthatóvá” tenni, mint egy eladásra szánt terméket.

– felrúgta a keresztény nőktől elvárt szemérmességet az öltözködésével.

Mind a YouTube-on, mind az írott médiában voltak, akik ezt a két fellépést úgy értékelték, mintha Lauren Daigle szakított volna keresztény életével. Egyes keresztény(!) véleményformálók szerint, pedig egyenesen Isten ellenségének kiáltották ki be Laurent, és pokolfajzatnak nevezték őt. Ami, valljuk be elég súlyos vélemény, és leginkább arról tanúskodik, hogy ezek az emberek nem megítélték, hanem elítélték az énekesnőt, mert világi médiumban tette azt Lauren, amit.

Oké. A heves, és erős reakció Lauren fellépéseire egy erősen konzervatív keresztény közösségtől érthető, de mint minden más, ez a helyzet sem csak fekete vagy csak fehér. A korábbiakban láttunk már arra példát, hogy egy gospel énekesnő, akinek az első lemeze Istent dicsőítő dalokkal volt tele, hátat fordított előző életének, és most teljesen a világi zenének él, ennek minden csillogó és árny oldalával együtt.

Ő, Katy Perry.

De, Lauren Daigle esetében koránt sem ez a helyzet. Lauren mindkét fellépésén az új albumáról énekelt egy-egy dalt (az Ellen Showban, a „Still Rolling Stone”-t, a Jimmy Fallonban, pedig az album címét adó „Look Up Child”-ot.) Tegyük hozzá, hogy ezek nagyon nagy nézettséget elérő műsorok, ha valakit valamelyikbe meghívják fellépni, azt Amerika szerte megismerik az emberek, és így más műsorokba is meghívják – ezzel pedig, egyre többekhez eljut a híre, a munkája, a tehetsége. Ellen el is mondta a felvezetőjében, hogy Laurent az egykori Amy Winehouse-hoz hasonlítják – ami leginkább Lauren hangja miatt lehetséges, nem pedig az életmódja miatt – és, ő is elismerte a tehetségét.

Az LMBTQ közösséggel való kapcsolat egy keresztény számára mindig egy nagyon ingoványos talaj. Ezek az emberek a társadalmi elfogadásét küzdenek, és nyugatabbra a törekvéseik sokkal jobban állnak, mint itt az öregkontinensen. Ennek ellenére, többen is kifogásolták, hogy Lauren miért ment el Ellen DeGeneres show-jába fellépni. Ahogy a fentiekben írtam, ez egy óriási lehetőség és inkább Lauren nyitottságáról tanúskodik, hogy egy tengernyi néző számára énekelt dicsőítő dalt, és tett bizonyosságot a hitéről.

Itt jön az érem másik oldala. A pongyolán bemutatott kereszténység, és az evangélium mainstream médiára való alakítása kapcsán, a legtöbb bíráló azt emelte ki, hogy Lauren nem beszélt (eleget) Jézusról. Alapvetően a dalaiban sem emeli ki Jézus nevét, hanem „Uram”-ként, vagy amolyan rejtett alanyként hivatkozik rá. Azonban, Lauren dalait bibliai igék és ígéretek inspirálták, szövegük sokszor abból merít. Egy énekesnőről beszélünk, nem pedig egy evangelistáról és Lauren a legjobb képességeihez mérten bizonyságot tett, igaz kissé esetlenül. Abszolút együttérzek vele, és bátor dolognak tartom, hogy ezt a nagy nézettséget arra használta, hogy a hitéről beszéljen.

Az öltözködésével kapcsolatban leginkább a Jimmy Fallon showban viselt topja miatt kapta a legtöbb kritikát az énekesnő. Ide linkelem a videót, nézzétek meg, és döntsétek el ti, hogy szerintetek ez mennyire szemérmes (modest).

Én is azok körét erősítem, akik szerint ezt tényleg nem kellett volna, vehetett volna fel mást is. Szokatlan is Laurentől, hogy ilyesmiben mutatkozott a közönség előtt. Aztán, az a gondolat hasított a fejembe, hogy mi van akkor, ha ez nem (csak) az ő döntése volt. Ezeknek a műsoroknak a fellépőit több sminkes, fodrász és stylist is segíti az előkészületekben, hogy minél inkább színpadképesek legyenek. El tudom képzelni, hogy egy amerikai Lakatos Márk a sarokba hajította Lauren választott fellépő ruháját, és ráadta azt, amit a videóban látunk. Nyilvánvalóan, Lauren is mondhatott volna erre nemet. Ezt talán ezt sohasem fogjuk megtudni.

Alapvetően, szeretem Lauren munkásságát, és a saját megítélésem szerint nem követett el akkora hibát, hogy Isten ellenségének kellene kikiáltani őt. Többen is kiálltak mellette, és volt olyan is, aki azóta bocsánatot is kért tőle. Nem értek egyet néhány döntésével, és szeretnék arra kitérni, hogy minket, keresztény nőket hogyan érint ez az egész botrány.

Nem csupán a megfelelő ruhaválasztásra szeretném felhívni a figyelmet, hanem arra is, ami a Máté 7:1-ben áll: „Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek!”. Ahogy próbáltam fejtegetni, minden éremnek két oldala van. Véleményünk természetesen lehet a történtekről. Isten ítél, nekünk pusztán megítélnünk kell a dolgokat. Erre jó szűrő lehet a Fillipi 4:8 igevers. Azonban, itt egy emberről és az ő döntéseiről beszélgettünk. Ezt nagyon fontos leszögezni. Tudod, az vesse rá az első követ…

A másik dolog, hogy legyünk készen az evangéliumról beszélni, ahogy az 1Péter 3:15-16-ban olvassuk „… legyetek készen mindenkor számot adni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek élő reménységet.” Azért is írtam, hogy együttérzek Laurennel, amiatt, hogy esetlenül osztotta meg az evangélium üzenetét másokkal, mert nekem se megy egykönnyen. Ha előre megfontoltan beszélt pongyolán, akkor az nyilvánvalóan szarvashiba, viszont az eddigi munkássága és a motivációja nem erre utal. Viszont, figyelemfelhívásra jó, hogy igen gyakoroljuk ezt a képességet is, hogy megosszuk másokkal az evangélium üzenetét, mert „…Isten a maga igazságát nyilatkoztatja ki benne hitből hitbe…” (Róma 1:17)

Zárásképpen, pedig szeretném megosztani veletek Lauren Daigle reakcióját az őt ért vádakra: „Azt szeretném, ha Isten hangosabban szólna, mint az én zeném.”

 

Most ti jöttök!

  • Mit gondolsz arról, ha egy, a keresztény körökben ismert és elismert előadóművész világi médiában szerepel? (Képzeljétek el Pintér Bélát az egykori Esti Showder-ben, például.)
  • Ha valaki ismer magyar, keresztény stand up humoristát, az kérem jelezze a kommentek között!
  • Mit gondolsz arról, hogy egy LMBTQ közösséget képviselő személy, egy keresztény személlyel mutatkozik együtt?

Írjátok meg a válaszaitokat, és a véleményeteket a kommentekben!

 

Küldj választ

%d bloggers like this: