Négy fontos dolog, amiről beszélned kell a tinédzser lányoddal!

Írta: Carrington Cunnington

A beszélgetéseink a tizenegy éves lányaimmal mostanság sokban eltérnek az egy, vagy két évvel ezelőtt folytatott beszélgetéseinktől. Árnyaltabbak lettek, nagyobb súllyal bírnak és fokozott drámaiságot rejtenek magukban az olyan témák, mint a barátság és a személyes higiénia, amikről egykor meglehetősen fesztelenül beszéltünk. Annak ellenére, hogy a tizenéves lányaim egyre önállóbbak, egyértelmű, hogy sok szempontból jobban szükségük van rám, mint valaha. A te lányaidnak is szükségük van rád. Itt van néhány kérdés, melyek megbeszélésére sort kell kerítenetek (és újra, meg újra meg kell ismételnetek) a kamasz lányoddal:

1.     A “mi is az a pubertás” beszélgetés:

A pubertás szó  jelentése rengeteg ismertetőjelet foglal magába. A lányok eltérő időszakokban és eltérő  mértékig tapasztalják meg ezeket. Egyes lányok az első menstruáció megjelenésével kapcsolják össze a pubertást, de nem szoktak belegondolni a mell fejlődésébe, a megszokottól eltérő helyeken megjelenő szőrzetre,vagy az erőteljes hangulat-ingadozásokra, amelyek zavarodottságot és szorongást válthatnak ki. Ilyenkor tudunk mi, anyukák vigasztalást és támogatást nyújtani, és információval szolgálni, hogy lányaink jobban megértsék , min mennek keresztül, vagy képesek vagyunk felkészíteni őket arra, ami majd következik. Oszd meg vele saját tinédzserkori (át)változásod történetét, és nyújts számára egy elszeparált és privát helyet, ahol megoszthatja a kérdéseit és a bizonytalanságát veled.

2. A “Kik azok, akik leginkább hatással vannak rám ? “ beszélgetés:

A fiatal nőkké váló fiatal lányok belépnek abba az időszakba, amikor megkérdezik maguktól, kik is ők valójában, és mi a szerepük az életben. Segíts nekik kiépíteni a személyiség erős alapját azzal, hogy szoros kapcsolatot tartasz fenn velük. A barátok jelentős befolyásoló tényezővé válnak a kamaszkor éveiben, de ez nem jelenti azt, hogy szülőként gyermekeinkre gyakorolt hatásnak háttérbe kellene szorulnia. Légy a lányod szövetségese, mikor különböző barátságokkal és kortárs csoportokban beilleszkedni próbálkozik. Segíts neki meghatározni, hogy pozitív hatással van-e a közösségére, vagy vannak-e olyan társai, akik túlságosan erőteljesen, de nem éppen jótékonyan befolyásolják. Ez az időszak a társak nyomásának kényszerűségére válik. Mindennapossá lesz egymás terrorizálása, a klikkesedés és a hatásvadászat. Beszélj gyakran és nyíltan a lányoddal arról, hogy kivel tölti az idejét, és ezáltal segíts neki, hogy továbbra is azokhoz az emberekhez ragaszkodjon, akik a legjobb hatással vannak rá.

3. A “Technológia egy eszköz, nem munkafelügyelő” beszélgetés:

A lányainknak tudniuk kell, hogy a technológia a kommunikációra és a tanulásra használható, nagy erővel bíró eszköz, de könnyen akadályává válhat az egészséges kapcsolatoknak és akadályt gördíthet a kognitív érettség elé. Tanítsd meg a lányodat az online etikett szabályaira, és a manipulatív marketing erejére, hogy ne dőljön be a kritikának és az anonimitásnak az online platformokon. Mondd el neki, hogy a közösségi média hatással van az önbecsülésre és elégedettségre, és ez veszélyes lehet. Magyarázd el a lányodnak, hogy a közösségi média nem a valós életet tükrözi vissza, még akkor sem, ha olyan emberek tartalmait látják, akiket személyesen ismernek. Védd a lányaidat azzal, hogy korlátokat állítasz fel, és segítesz nekik kritikusan gondolkodni szabadidejük eltöltéséről, és abban, hogy profi módon tudjanak bánni ezekkel a hatékony eszközökkel.

4. A “Miért vagyok ilyen?” beszélgetés:

Sok időbe telhet egy fiatal lánynak, mire rájön, hogy jóval többet gondolkodik saját magáról, mint amennyit bárki más gondolkodik róla. Mi, lányok megszállottan foglalkozunk a testünkkel, összehasonlítjuk magunkat a körülöttünk lévőkkel, a tehetségünket az övéikkel, és ez hova vezet? Meg kell érteniük a lányainknak, hogy sóvárgással tölteni az időt azért, hogy mások legyenek, mint amilyenek, és máshogy nézzenek ki, mint ahogy kinéznek az hiábavaló cselekvés. Az igazság az, hogy Isten mindegyikünket terve szerint alkotott meg. Céllal és precizitással “gyúrt” össze minket. Minél hamarabb felismerjük ezt az áldást, annál magabiztosabban és nyugodtabban tudjuk elfogadni magunkat. A lányod egy mestermű, ezért ne felejtsd el emlékeztetni őt erre újra és újra az elkövetkező viharos évek során.Meséld el! Melyek voltak azok a beszélgetések, amelyek inspiráltak, vagy szerettél volna, ha megtörténnek veled kamasz korodban?

Fordító: Felföldi Zsófia

Az eredeti cikk linkje: http://www.imom.com/4-conversations-you-need-to-have-with-your-tween-girl/

Küldj választ

%d bloggers like this: