Mielőtt megismertelek

Mielőtt megismertelek

A napokban elém került egy kritika a Mielőtt megismertelek című filmről, amit elolvasva nagyon ledöbbentem. Igazából nem is tudom, min döbbentem le először: a történeten, a végkifejleten vagy hogy ez kell a mai embernek?

Az alaptörténet végtelenül egyszerű, tipikus hollywoodi történet: egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy jóképű fiatalember, aki igazi aranyifjú módjára élvezte az életet. Azonban egy baleset következtében tolószékbe kényszerült, magányos lett. Majd hirtelen előtűnt a semmiből egy szép fiatal lány és minden megváltozott. A fiú megint tudott nevetni, és szép lassan beleszeretett a lányba. Boldogan éltek, míg meg nem haltak. Vége.

Sajnos, nem ez a vége… Egymásba szeretnek, de a fiú végül úgy dönt, hogy öngyilkos lesz, mert semmit nem ér az élete. Itt a vége.

Ez a modern szerelmi történet, jelentős kasszasikert elkönyvelő film egy nyaktól lefelé béna fiatalembert állít a középpontba. aki úgy dönt, hogy nem akar tovább így élni. Erre helyeznénk a hangsúlyt, miután keresztény lányok ezrei csődülnek erre a filmre.

Miért is helytelen ez a felfogás?

Az öngyilkosság minden esetben rossz, és ellene megy Isten életünkre vonatkozó tervének. Egyáltalán nem hőstett. Semmi több, mint amikor az ember Istent játszik. Énközpontú döntés.

Miközben mindezt beöltöztetik egy romantikus filmbe azért, hogy ezt a dolgot általánosan elfogadottá tegyék. Arra bíztatlak, hogy inkább hangolódj rá Isten igazságára.

Ne engedd, hogy ez a csábító és felmagasztalt film elferdítse a látásodat a bibliai szeretettel és emberi értékekkel kapcsolatban.

Melyek ezek az értékek?

  • Az élet Isten ajándéka.

Nem azért létezünk, mert így döntöttünk. Azért vagyunk a világon, mert Isten akarta így ( Kolossé 1 :16). Az életünk ajándék Istentől. Mint teremtménynek, nincs jogunk ahhoz, hogy meghatározzuk életünk első és utolsó napját. Ez egyedül Isten hatásköre, és alázatosan el kell fogadnunk az ő időzítését a halálunk időpontjára nézve.

  • A boldogság nem az élet egyedüli célja.

Szomorú, de az amerikai álom lényege abban áll, hogy minden ember totális boldogságot találjon az életben. Arra bátorítanak, hogy tegyünk meg mindent, bármi legyen is az, hogy ezt elérjük. Pénz? Persze. Siker? Persze. Öngyilkosság? Naná. Amikor a boldogság lesz az életcélunk, akkor minden megteszünk, amiről hisszük, hogy annak segítségével azt elérjük. Még öngyilkosságot is elkövethetünk, amikor úgy érezzük, hogy ezt a célt nem sikerül huzamosabb ideig elérni.

Pontosan ez történt a fent említett filmben. Isten igéje azonban világosan kijelenti, hogy a nem a boldogság, hanem a Krisztusnak odaszánt élet kell, hogy az elsődleges célja legyen az életünknek (Kolossé 3: 23-24) Ez az egyedül hely, ahol az igazi és tartós öröm megtalálható (Zsolt 16 :11).

  • Ne a körülményeid határozzák meg az örömödet.

A körülmények gyakran bizony nagyon kemények és nehezek lehetnek. El sem tudom képzelni, milyen lehet nyaktól lefelé bénán élni. Bármennyire nehéz és kihívásokkal teli körülmények vesznek is körül, nem kell, hogy ezek befolyásolják az örömödet. Még a béna emberek is megtalálhatják az örömöt és a megelégedettséget az életben. A választás a tiéd.

  • Isten nélkül nincs remény.

Ez az új film tökéletes és szomorú példája az Isten nélküli életnek. A filmbéli fiatalember nem ismerte Istent, nem ápolt személyes kapcsolatot vele. Isten nélkül csak egy nyomorék ember maradt célok nélkül. Ha valakinek nincs igaz reménysége Krisztusban, akkor csak a kétségbeesés marad. Pontosan ez történt ebben a filmben. Az öngyilkosság a teljes reménytelenség egyenes következménye.

Az énközpontú gondolkodás és a büszkeség szintén ebbe az irányba terelik az embert.

Az az ember, aki öngyilkosságot követ el, úgy hiszi, hogy jobban tudja, mi jó neki, mint maga Isten. Nagyon is önző döntés, mert egyfajta menekülés az életből és az Isten felé való elszámoltathatóságból.

A gyilkosság bűn. Pont. Az öngyilkosság pedig égbekiáltó lázadó tett a Teremtő ellen.

Nem számít, hogyan értékeled a filmet, ez egy olyan alkotás, amely olyan valamit akar elfogadottá tenni, ami teljesen elfogadhatatlan.

Fontos, hogy mint keresztény nők erősen ellen tudjunk állni a kulturális áramlatoknak. Fontos, hogy hangot adjunk az elferdített üzenetek elleni tiltakozásunknak.

Fontos, hogy lányaink az igazi értékeket ismerjék és tanulják meg, ne a média által sugallt hamis értékeket tekintsék életük alapjának.

Szerinted miként tudunk védekezni a hamis értékek ellen?

 Ha fontosnak tartod az igaz, Biblián alapuló értékeket,
támogasd alapítványunkat!

 

írta: Horoszné Gulyás Margit
fotó: port.hu

 

Küldj választ

%d bloggers like this: