Az online ismerkedés veszélyei

Hír a közelmúltból

“A fiatal férfi a videón hamis közösségi oldali profillal mutatkozott be a 12-14 éves tinilányoknak. Mindhárom lány bedőlt neki, és simán elrabolhatták volna őket! Kettőt egyenesen a szülői házból!” (Forrás:vilag.cafeblog.hu)

shutterstock_339326588 (2)

Persze mindez csak egy teszt volt, amelybe a szülők is beleegyeztek előzetesen. De ez a megdöbbentő eredmény, miszerint tinilányok ilyen könnyen belesétálnak egy nyilvánvaló csapdába, erősen elgondolkodtatott.

Vajon mik lehetnek a legfőbb motivációik, és vajon ismerik-e és tudomásul veszik-e a webes kapcsolatteremtés buktatóit, veszélyeit?

Mindannyian vágyódunk egy szeretettel és elfogadással teli kapcsolatra, amelyben önmagunk lehetünk, ahol szeretve vagyunk, és szerethetünk. Azonban a későbbiek szempontjából egyáltalán nem mindegy, hol és miként ismerkedünk meg, és milyen a kapcsolat korai szakasza

shutterstock_283955786

Az Internet – életünk része 

Tény, hogy mindennapjainkban egyre elkerülhetetlenebb az internet használata – akár többféle eszközön is. Az állandó online jelenlét különösen a tinik körében népszerű, sőt szinte elvárás. Ha pedig az életük jelentős részét a virtuális térben élik, kézenfekvő, hogy ismerkedni is itt próbáljanak. Ezt az igényt felismerve rengeteg ismerkedési és randihonlap, valamint mobilalkalmazás létezik. Az ezeken a felületeken böngészők azonban több hamis illúziót dédelgetnek magukban.

Online ismerkedés – hamis illúziók

Rengeteg lehetőség
Az online társkeresők és a népszerű randiappok azt az érzést keltik, hogy számtalan esély van az újrakezdésre: ha egy randi/kapcsolat nem jön össze, akkor a potenciális további jelöltek száma végtelennek tűnik.
Mintha egy önkiszolgálóban lennénk: ha a tökfőzelék nem ízlik, otthagyjuk, és végigpásztázzuk újra a kínálatot valami csábítóbb csemege után. De vajon hányan gondoltak már bele, milyen érzés lesz, ha valakinek ők lesznek a” tökfőzelék”? És az illető, mit sem törődve az érzéseikkel, egyszerűen továbbáll, ha meglátja, hogy a másik asztalnál “ rántott hús” is kapható?

shutterstock_144087952

Valódi személyiségek
Végignézve a közösségi oldalakat, csupa boldog, mosolygó arc, menő beállítások és a legtrendibb filterek jönnek szembe… Mindenki igyekszik bizonygatni, ő mennyire „ott” van, így a legjobb arcát mutatja. Nyilván olyan dolgokat mesél el magáról, amiről úgy véli, a legjobb benyomást teheti.
Ez így van a személyes ismerkedésnél is, de ott egyrészt azonnal reagálni kell az egyes helyzetekre, másrészt a testbeszéd, hanglejtés is elárulja a valódi gondolatokat, érzéseket. Míg ha online beszélgetünk, van időnk alaposan megfontolni, mit válaszolunk.
Ha az interneten ismerkedünk meg valakivel, nagyon fontos, hogy egész másképp kell számítanunk az ismeretség idejét, hiszen könnyen lesz olyan illúziónk, mintha ezer éve tartana a kapcsolat, valójában pedig még csak egy-két képet láttunk a srácról. Szóval, mielőtt találkozásra kerül a sor, mindenképpen érdemes elosztani az ismert napok számát héttel (minimum…).

Romantika
Sajnos kiábrándítóbb a kép: csak a mesék és a filmek végződnek hosszú, romantikus csókkal. A folytatást már nemigen láthatjuk, mi történik hőseinkkel, ha a hétköznapok valóságában kell a kapcsolatukat alakítaniuk, hogyan osztoznak örömben, bánatban, miként küzdenek meg a szürkeséggel, az időhiánnyal, a betegséggel, a féltékenységgel.
A romantika leginkább egy hangulat, amit mi magunk tudunk megteremteni. Ez persze időnként nem kevés erőfeszítésünkbe kerül, és valljuk meg őszintén, leginkább elhatározás kérdése.

shutterstock_221445472

Biztonság
Több oldal, pl. a Tinder a FB profilt húzza be, ezért úgy tűnhet, hogy megbízható az, akinek sok ismerőse van; ám ha jobban megnézzük: ha egy (fantom) profilt létrehozunk, és véletlenszerűen bejelölünk 1000 embert, abból nagy valószínűséggel jó páran biztosan visszajelölnek ismeretlenül is, és már vannak is ismerőseink.
Különösen veszélyes, ha még a tartózkodási helyünket is megosztjuk, és bárki számára elérhetővé tesszük. Bár valószínűleg nem tartozik a túl gyakori események közé ez a típusú zaklatás, de ha mégis megtörténik, az az egész további életre kihat.
Szóval mindenképpen óvatosan és megfontoltan kell minden adatot, szokást felfedni magunkról! És legfőképp az első találkozónál érdemes óvatosnak lenni. Ez nem paranoia. Csak egészséges bizalmatlanság.

Ismerkedni lehet, szabad, kell! De ismerni kell a határokat! Hol van az a pont, amikor még meggondolhatjuk magunkat, és lelki sérülés nélkül visszakozhatunk? Miért hordoznánk magunkban számtalan csalódást? Miért kockáztatnánk meg a kiégést, ha dönthetünk MÁSKÉPP is? IGEN. Van más út.

Dönts annak tudatában, hogy SZÉP VAGY, ÉRTÉKES VAGY, és KÜLDETÉSED VAN az életben!

Írta: Kardos-Pályi Ildikó

Küldj választ

%d bloggers like this: