Abigél a szépség és a bölcsesség asszonya

Nem csak intelligens, szókimondó, bátor és bölcs, hanem egy gyönyörű nő. Ő Abigél. A neve is azt jelenti, hogy ’atyám örvendezik’. Melyik apa ne lenne büszke arra, hogy szép lánya van, de egy bölcs apa a belső szépséget mindennél többre értékeli. Gyakran azonban azt látjuk, hogy ha valaki szép, az olyan tulajdonságokat, mint a bölcsesség, bátorság és istenfélelem egyáltalán nem tartja fontosnak. Abigél személyisége és lelkülete nagyon egyedi volt.

De nézzük, mi is volt az a rendkívüli esemény, amelyben legjobban megmutatkozott az ő jelleme!

Abigél egy napon arról értesült, hogy  Dávid és még 400 férfi elindult, hogy elpusztítsa Nábált,a férjét. Nábál védelmezői lévén Dávid és a férfiak élelemért üzentek neki, amit ő visszautasított. Ez bosszúállásra késztette Dávidot.

Abigél megtudta, hogy Dávid úton van és nem éppen boldog. Villámgyorsan összegyűjtötte az élelmet, méghozzá rengeteget, majd szamarakra pakolta.Feltartóztatta a hadseregével érkező Dávidot és feloldotta haragját, megvédve ezzel háza népét a pusztulástól. 

Vannak nők, akik egy nehéz helyzetben inkább passzívak maradnak, míg mások felvállalva az igazságot, tettre készen hihetetlen bátorságról tesznek bizonyságot. Ha Abigél összeomlott volna, az valószínűleg negatív és tragikus irányba vitte volna a történetet. Kérhette volna Nábáltól, hogy engedje őt beszélni Dáviddal. Elmenekülhetett volna féltve saját életét vagy reménykedhetett volna abban, hogy Nábál legyőzi Dávidot. 

De maradva elhatározásánál, képes volt  józanul gondolkodni, tervet készíteni és akcióba lendülni. Egészen biztos, hogy remegő szájjal közelítette meg Dávidot és a 400 férfit (el tudod ezt képzelni?),de bátorsággal és bölcsességgel szólt, aminek hatására Dávid meggondolta magát.

Elmélkedve ezen a történeten, a szívemben azt kívánom, hogy mi, a mai kor istenfélő női is olyan eltökéltek lehessünk, és olyan képességekkel rendelkezhessünk, mint Abigél.

Abigél példájából jól láthatjuk, milyen fontos, hogy ha veszély közeleg, tegyük meg, ami tőlünk telik, hogy ne történjen baj. Igen, mi is arra vágyunk, amire a zsoltáríró, aki ezt mondta Istennek:

Taníts engem jóságra, értelmességre és ismeretre”(Zsolt. 119:66)

Téged mire ösztönöz Abigél hite?

Milyen helyzet jutott eszedbe, amikor Abigélhez hasonlóan nem az érzelmeid irányításának engedve, hanem bölcsen cselekedtél?

 

Küldj választ

%d bloggers like this: