tisztaság

A tisztaság a szívben kezdődik

Minden kereszténynek megvan a véleménye a tisztaságról, legyen az jó vagy rossz, konzervatív vagy liberális, általános vagy konkrét. Mit jelent a tisztaság az Úrral történő járásunkban? Erre keressük a választ a cikkben.

Istennel való élő kapcsolatunk elengedhetetlen része a tisztaság, ami úgy tűnik sokak életéből mégis hiányzik. A keresztény lányok igazán profik tudnak lenni, ha kegyes beszédről van szó. Missziós utakra és ifjúsági konferenciákra is előszeretettel járnak megtapasztalni Isten jelenlétét. Azonban sajnos sokszor, amikor éles helyzetben helyes döntést kellene hozni – Isten előtt tisztán, alázatosan, az Úr félelmével teli szívvel megállva -, akkor hiba csúszik a gépezetbe.

A tisztaság nem egy gyűrű, vagy egy könyv, még csak nem is egy fogadalom, bár ezek mind lehetnek nagyon hasznosak is! 
Ha azonban nem törekszünk egész valónkat aktívan Isten igéjéhez igazítani, ezek mind csak szimbólumok és jó kislányos klisék maradnak.

Ha szóba kerül a tisztaság, hajlamosak vagyunk azt a férfi-nő kapcsolatra leszűkíteni: megőrizni magunkat a leendő férjünknek, és így tovább. Ismerjük a lemezt. A tisztaság azonban nem csak a párkapcsolatokra korlátozódik, hanem sokkal-sokkal több ennél.

A tisztaság ott kezdődik, amikor a bennünk élő Jézus elkezd minket megváltoztatni: megtisztítani a szívünket, elménket, lelkünket a benne lévő gonoszságtól, bűnöktől.

Megszentel minket, ami azt jelenti, hogy az Ő igazságával és gyógyító vérével megtisztít bennünket.
A testi tisztaság csak a gyümölcs. Amikor rádöbbenünk, kihez is tartozunk (Istenhez), ez megváltoztatja az egész gondolkodásunkat, hozzáállásunkat a saját testünkhöz.

Amikor Isten megteremtett, saját magáról mintázott minket (1 Mózes 1:27). Keresztényekként bennünk Isten Szentlelke lakik – a testünk pedig az Ő temploma! Az 1Korinthus 6:19-20 szerint azért teremtettünk, hogy Istent dicsőítsük mindenünkkel amink csak van, beleértve a testünket is.

Sajnos lehetséges, hogy valaki kívülről tiszta, de belül tisztátalan (Máté 23:28). A szívünkben és elménkben elkövetett titkos bűnök Isten előtt ugyanúgy bűnök. Ő minden elménken átsuhanó gondolatot lát, a dolgokhoz való hozzáállásunkat, a motivációnkat, minden kívánságunkat, gondolatunkat, amiket a szívünkben dédelgetünk. Ha ezt igazán elhisszük, akkor ez arra kell hogy sarkalljon, hogy megtisztítsuk a bensőnket.
Ez a számonkérhetőség teljesen más, új szintjét jelenti!

Ha őszintén szembenézünk az életünkkel, láthatjuk, hogy a teljes tisztaság szinte elérhetetlen. Mégha kívülről tisztának is látszunk, belül mégis van bennünk tisztátalanság. Majdnem lehetetlen megmondani, hogy a cselekedeteink mögött rejlő indítékok teljesen tiszták-e. Megpróbálunk szent életet élni, de minden egyes nap elbukunk. Talán néhány igazán nagy hibát is vétettünk már a tisztaság tekintetében.

Maradhat-e akkor bármi reménységünk? Jézussal igen,Vele mindig van remény.

Az 1János 1:7 szerint “Ha pedig a világosságban járunk, ahogyan Ő maga a világosságban van, akkor közösségünk van egymással, és Jézusnak, az Ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől.” Jézus vérében erő van, barátaim. Amikor megtérünk, Jézus beköltözik a szívünkbe, teljesen újjá, teljessé, tisztává tesz minket. Attól a ponttól kezdve, Jézus elindítja bennünk a megszentelődés folyamatát.

Mégha keresztényként új természetet is kaptunk, az óemberünk, a testünk mégis szeretné a régi életünket élni. A Jeremiás 17:9 szembesít minket a könyörtelen igazsággal: “Csalárdabb a szív mindennél, javíthatatlan; ki tudná kiismerni?!” Mi biztosan nem.

Mégis honnan került a szívünkbe a tisztátalanság?

Az biztos, hogy a külvilág is befolyásol minket, a kísértésbe vivő környezet olaj lehet a tűzre, de Jézus szerint belülről, a szívünkből származnak a gonosz gondolatok (Márk 7:18-23). Bűnösnek születtünk – ezért van szükségünk Jézusra, a megváltásra. A tisztaságra törekvés ennek ellenére küzdelmes folyamat. Az Efézus 4:22-23 arra biztat minket, hogy vetkőzzük le bűnös természetünket. A minket körülvevő világ állandóan bűnre csábít, a Zsoltárok 119:9 árulja el a titkot, hogyan maradhatunk mégis tiszták.

“Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igédet.”

És ha elbukunk, Jézus ott áll mellettünk, hogy megtisztítson.
Ahogy Jézus megmosta a tanítványai lábát (János 13:5-11), úgy tisztít meg minket is, amikor beszennyezzük magunkat. Jézus azt mondja, hogy általa már megtisztultunk, amikor megtértünk, de mégis szükségünk van arra, hogy ő megmossa a lábunkat. Ahogy járjuk az utunk ebben az életben, a lábunk könnyen beszennyeződhet, ezért szükségünk van Jézus megbocsátására folyamatosan, és az Ő megtisztító vérére az életünkben.

Az igazi tisztaság nem azt jelenti, hogy sohasem vétkezünk.

Azt viszont jelenti, hogy tiszták vagyunk, mert a tökéletes, szeplőtelen Bárány a szívünkben él, Jézus, aki minden nap tisztára mos minket. Ő szentel meg minket, tesz tisztává, ha az életünket vele járjuk. Néha beszennyeződünk, de ha megbánjuk, és megvalljuk neki ezt, (1Jn 1,9) Jézus megbocsátja vétkeinket.

Ő mellettünk áll! Isten igéje szerint élni, a Szentlelke vezetése alatt járni az utunkat, ez az igazi tisztaság, barátaim.

És neked mi a véleményed?
1. A tisztátalanság milyen területeit tekinted a saját életedben illetve általánosságban társadalmilag elfogadhatónak. Melyeket tekinted, úgy, hogy ez még belefér, mert azokat a közfelfogásban már nem tekintik helytelennek?
2. Hogyan lehetünk tiszták testünkben, elménkben, lelkünkben – nem csak a külsőségekben, hanem az Úr előtt is?

Te is fontosnak tartod, hogy a mai tinilányok megmaradjanak tisztának?
Fogjunk össze! Kérlek támogasd Alapítványunkat! 
Nagy szükség van minden segítségre!
Előre is nagyon köszönjük!
A cikket köszönjük a GirlDefined szervezetnek.
A GirlDefined azzal a
 céllal jött létre az USA-ban, hogy a, nőiességet mutassa be Isten útmutatása alapján.

Küldj választ

%d bloggers like this: