A szívek vizsgálata – avagy, év végi számvetés

Elmúlt a Karácsony. Az ünnep meghittségét felváltotta egy kis szabadosság a mindennapokban, talán még olyan is volt, akinek dolgozni, vagy vizsgázni kellett az elmúlt napokban.

Ma december 30-a van, vasárnap. Lehetne ennél jobb alkalmat találni arra, hogy visszanézzünk az elmúlt évre, levonjuk a tanulságait, megszámoljuk az örömeit és elkezdjünk megfogalmazni pár új dolgot a jövő évre nézve?

Akarva vagy akaratlanul ezek a gondolatok ilyenkor mindenkiben felmerülnek, hiszen az év végéhez érkeztünk. Tudom, hogy január elsején nem fogok más emberként kikelni az ágyból, talán a lendület is inkább az óévire fog emlékeztetni, de szeretném az új évet tiszta lappal kezdeni, ehhez pedig az kell, hogy rendet rakjak a fejemben és a szívemben.

Te is így van ezzel? Kezdjük azzal, hogy megnézzük, hogy telt ez az éved!

Nos, nem szeretnék személyes dolgokba bocsátkozni, de nekem nem ez volt a legjobb évem. Emlékszem az idei január 2-ra, a szilveszteri vendégségből tartottam hazafelé, és tele voltam tervekkel. Azóta nagyon sok minden történt, és most nagyon messzinek tűnik 2018 éveleje. Ugyanilyen messzinek fog tűnni egymástól 2019. január elseje és 2019. december 31-e is. Egy év sok idő, és az egyik dolog, amit idén megtanultam, hogy az év eleji célok van, hogy elkallódnak a mindennapokban.

Van, hogy a kényszer szüli azt a helyzetet, amikor neked is el kell térned a céljaidtól, legyen az pénzügyi, személyes vagy más egyéb dolog. De, az is eszembe jutott, hogy megeshet az én céljaim nem ugyanazok voltak, mint Isten céljai erre az évre nézve. „…a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim – így szól az Úr.” (Ézsaiás 55:8; RÚF)

Mit lehet tenni ilyenkor?

  • Nézd meg, hogy merre vezetett téged Isten!

„Istennek van egy terve az életedre.” – szokták mondani. Néha én is ezen tűnődöm, amikor ötletem sincs, hogy merre kéne elindulnom. Oké, hogy van terve, de írásban kérem! De, Isten nem így vezet minket. „… mert hitben járunk, nem látásban.” (2 Korintus 5:7; RÚF) Isten mindig a következő lépést adja, vagy mutatja meg. A kérdés csupán az, hogy hajlandóak vagyunk-e rálépni arra az útra, amelyet Isten mutat. Az is lehet, hogy észre se vettük. Lefoglalnak a mindennapok problémái, a határidők, a munka vagy épp a vizsgák. Az évvége erre jó alkalom lehet, hogy megvizsgáljuk merre vezetett minket Isten, egyáltalán követtük-e őt és nem utolsó sorban hol van a szívünk. Nehéz útmutatást kérni és kapni, ha nincs hely Isten számára az életünkben. Soha sem késő visszafordulni és Istenhez szaladni útmutatásért! Fordulj hozzá imában, kérj bocsánatot tőle, hogy eltávolodtál és kérd meg, segítsen megtalálni az ő útját! Hidd el, Isten úgy fog hozzád futni, ahogy az apa a tékozló fiú elé.

  • Kérdezz meg másokat is!

Először számomra is úgy tűnt, hogy semmi ünnepelni való nincs az elmúlt évemben. De, amikor kedves és bölcs barátokkal beszélgettünk az idei élményeinkről rájöttem, hogy voltak kisebb sikereim, áldásaim. Nem az összehasonlítás a cél! Akkor még inkább elhatalmasodik az emberen az elégedetlenség, hanem az, hogy emlékeztessenek jó dolgokra olyanok, akik kívülről látják az életünket. Minden egyes dolgot érdemes összegyűjteni, ami örömöt és egy pici boldogságot csempészett a mindennapokba! Az első szem málnát, amit nyáron ettél. Az első tavaszi virágot, amit vázába raktál. Az első találkozást valakivel, akit ma barátként üdvözölsz. „ …minden jó adomány  és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fények és árnyéknak váltakozása.” (Jakab 1:17; RÚF) Mindegy milyen pici dolog az, mind Istentől van!

  • Hálaadás

Ha már itt vagyunk, és összeszedtük az elmúlt év örömeit és áldásait, akkor ideje megköszönni azokat Istennek! Legyünk hálásak a nagy dolgokért, és az apró dolgokért is. A hálaadás képes átformálni a szívünket, és képessé tesz arra, hogy a csalódásokat Isten szemén keresztül lássuk. Az örökös elégedetlenség megkeseríti az életünket, és a körülöttünk lévőkét is. Elfelejtünk gyermeki lélekkel rácsodálkozni az élet dolgaira, és minden garantáltnak fog tűnni. Garantáltnak fog tűnni az élet és az idő is. De, mind tudjuk, hogy az idő a leginkább korlátolt dolog az életünkben. „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott.” (Róma 8:28; RÚF)

  • Az élet melyik területén növekedtél?

Isten vezetése az is, hogyha az életünk egy bizonyos területén következett be növekedés. Lehet, nem sikerült 2018-ban elérned az anyagi növekedést, nem tudtál spórolni vagy félretenni. De a sikert nem mindig mérhető fizikailag. Nézzük csak meg közelebbről ezt a kérdést! Pál galataiakhoz írt levelében, az ötödik részben (22-es vers) azt olvashatjuk, hogy a Lélek gyümölcsei a szeretet, az öröm, a békesség, a türelem, a szívesség, a jóság és a hűség. Vizsgáld meg, hogy ezek közül melyikben fejlődtél az idén! Talán megtanultál kötni, ami a türelmedet csiszolta, vagy épp belekerültél egy olyan élethelyzetbe, amikor pont a türelmed lett próbára téve. A látszólagos sikerek és kudarcok mögött egy mennyei edzésterv van, ami arra hívatott, hogy a mi karakterünk egyre inkább Krisztushoz hasonlítson!

Számba kell-e venni a rossz dolgokat is? Az elvesztegetett időt, az eltávozott szeretteket, a kudarcokat, a tönkre ment kapcsolatokat…stb. Én úgy vélem, hogy igen. Ezekből is levonhatunk fontos tanulságokat, meggyászolhatjuk és lezárhatjuk ezeket a fejezeteket. Hiába kopogtat 2019 egy tiszta lappal, és mi hiába vágyakozunk utána, ha újra és újra a régi fejezeteket olvassuk az életünkből. Ne csak a naptárt cseréljük ki ilyenkor! Nem szabad támadási felületet adni az önvádlásnak, mert az nem Istentől való!

Ezekkel a gondolatokkal szeretnék békés, és Isten áldásaiban gazdag új esztendőt kívánni! Továbbá, nagyon jó időtöltést és szórakozást kívánok a Szilveszterhez! BÚÉK!

– – – – – – – – – –

Ennek a cikknek lesz egy folytatása is, ami szerdán fog kikerülni a blog felületére. Érkezik az évnyitó cikk, amiben többek között az újévi fogadalmakkal fogunk foglalkozni.

Ahogy az eddigiekben is, tartalmaink továbbra is ingyenesek és a jövőben is azok lesznek! Ha áldás számodra a szolgálatunk, akkor kérlek, támogasd az alapítvány munkáját! Bármekkora összeget is helyez a szívedre Isten, nagyon szépen megköszönjük, hogy ha eljuttatod a számunkra!

Illetve, megjelent a Bella Girl Magazin téli száma, amelyet ide kattintva tudsz megrendelni! A magazinról és annak születéséről, pedig itt találsz érdekes információkat.

Küldj választ

%d bloggers like this: